Schimmeldiagnostiek Print E-mail

Wij leven altijd met schimmels om ons heen. Gist in brood, champignons/paddestoelen, in wijn en in franse kaas. Dit zijn goede schimmels. Van de 200.000 soorten schimmels zijn er ongeveer 200 pathogeen oftewel ziekteverwekkers voor de mens. Deze kunnen ook aan de huid en- of nagels van de voet voorkomen. Zwemmerseczeem of mycose ( huidschimmel) komt de laatste 30 jaar steeds vaker voor evenals nagelschimmel of onychomycose ( vaak in de volksmond kalknagel genoemd). Wij willen tropische zwembaden en wassen ons vaker dan vroeger met meer zepen en dragen vaak syntetische kleding. Wamte en vocht is een goede voedingsbodem voor de schimmels.

Zelf heb ik een cursus schimmeldiagnostiek  gevolgd in het Leids cytologisch & pathologisch laboratorium. Hierdoor kan ik van een klant een stukje nagel of huid afnemen en opsturen voor onderzoek om te zien of wij echt te maken hebben met een schimmel. In vele gevallen ziet het er wel naar uit maar na een microscopisch onderzoek blijkt anders. Dit zou medicatie en behandeling dan ook overbodig maken. De rekening gaat direct van de patholoog naar de ziektekostenverzekering zodat er voor de klant geen kosten meer aan verbonden zijn.

Adviezen om de kans op schimmelinfectie te verminderen zijn: Was uw voeten niet te vaak met zeep. Spoel zeepresten goed af. Droog uw voeten goed af. Draag dunne sokken of kousen van wol of katoen en verschoon ze regelmatig. Draag goed geventileerde schoenen die niet knellen. Draag badslippers in openbare ruimte (zwembad, sporthal, sauna e.d.).

 

schimmel