Diabetische voet Print E-mail

Als pedicure weten wij allen wel iets over suikerziekte (diabetes mellitus). Tijdens onze opleiding is daar tot op zekere hoogte aandacht aan geschonken. Om je als pedicure verder in deze materie te verdiepen kan je je specialiseren in de diabetische voet. Uiteraard heb ik dit ook gedaan en geef ik inmiddels zelf de cursus "diabetische voet" aan pedicures die na de basisopleiding de applicatie diabetes mellitus willen behalen.

Wat is diabetes mellitus?
Diabetes is een stofwisselingsstoorinis door onvoldoende insulinewerking waardoor een verhoogde bloedglucosespiegel ontstaat.De alvleesklier ( pancreas) geeft insuline af aan het lichaam. Deze functie kan gestoord zijn. Er kan iets mis zijn met de insulineafgifte doordat er te weinig / onvoldoende insuline wordt aangemaakt of er wordt helemaal geen insuline meer aangemaakt. Het lichaan heeft het insuline nodig, want de insuline brengt vanuit het bloed, glucose (suiker)  naar de spieren. Glucose is de brandstof voor de spieren.

De verschijnselen van een te hoge bloedsuikelspiegel zijn: Veel plassen, dorst, veel drinken, jeuk,.blaasonsteking , vermoeidheid en energie verlies, infecties, te veel eten, vermagering, soms wazig zien en verlies van glucose via de nieren en de urine.Helaas zijn er diverse complicaties ten gevolge van suikerziekte.De kleinere en grotere bloedvaten kunnen aangetast worden . Dit heet micro en macroangiopathie . Ook is er de neuropathie ofwel aantasting van de zenuwbanen. Hierdoor is het mogelijk dat een diabetespatient minder, weinig of geheel geen gevoel meer in de voeten/handen heeft.

De pedicure met diabetes aantekening zal dit ook scherp in de gaten houden. Wij inspecteren de voeten op : huidsverkleuringen, warmte/kou sensatie, eeltplekken, verwondingen en de gevolgen daarvan, huid verdroging, transpiratie en schimmel, voetdeformaties en de gevoelswaarde in de voeten. Ook kijken wij natuurlijk naar schoenen en sokken. Deze aandachtspunten controleren wij visueel maar ook door middel van een screening met monofilament (test oppervlakkig gevoel) , stemvork ( dieper gevoel)  en met de binnenmaatmeter ( opmeten van schoenen ten opzichte van voeten). Uiteraard geven wij advies over aanschaf van nieuwe schoenen.

Bij een extra aanvullende ziektekostenverzekering zullen meeste verzekeringsmaatschappijen het bedrag van de pedicurebehandeling geheel of gedeeltelijk vergoeden wanneer u een pedicure bezoek met een diabetes aantekening.

 

diabeet